Σε αυτή τη σελίδα θα σας δίνουμε με απλά λόγια βασικές πληροφορίες στον τομέα της φωτογραφίας.
Jpg ή αλλιώς jpeg είναι αρχεία εικόνας συμπιεσμένα, για αποτύπωση φωτογραφιών με σχετικά χαμηλό μέγεθος σε kb, πράγμα ιδιαίτερο χρήσιμο για το internet (για να φορτώνουν γρηγορότερα οι ιστοσελίδες).
Στα jpg αρχεία μπορείτε να ρυθμίσετε το ποσοστό συμπίεσης. Βέβαια, όσο μεγαλύτερη η συμπίεση, τόσο πιο μεγάλες απώλειες σε ποιότητα θα έχει η εικόνα μας.
Αυτό με τη συμπίεση είναι ιδιαίτερα θετικό μιας και μπορείτε να βρείτε μια χρυσή τομή, ώστε και η εικόνα σας να έχει πολύ καλή ποιότητα, αλλά και να μειώσετε δραστικά το μέγεθός της.
Η επέκταση αυτού του αρχείου, προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Joint Photographic Experts Group.
Αν χρησιμοποιείτε Photoshop, και θέλετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τη μείωση του μεγέθους ενός γραφικού, μην τα σώζετε με το File / Save as, αλλά με το File / Save for Web. Θα πετύχετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!
Τέλος, τα αρχεία jpg σε αντίθεση με τα gif και png, δεν υποστηρίζουν transparency, που σημαίνει ότι πάντα “θα κουβαλάνε” το background που του έχουμε θέσει.
Αποθηκεύει μέσα του κάθε pixel της εικόνας, μη υποστηρίζοντας έτσι τη συμπίεσή της, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει αρκετά μεγάλο μέγεθος στο δίσκο, αλλά κρατώντας όμως έτσι και την ποιότητά της εξαιρετική.
Αν για παράδειγμα μία εικόνα έχει διαστάσεις 10×10 pixels, τότε θα αποθηκεύσει μέσα του το χρώμα που έχει αποδοθεί και στα 100 αυτά pixels, σε αντίθεση με πχ τα jpg αρχεία που θα κάνουν συμπίεση “τρώγοντας” pixels, αλλοιώνοντας έτσι την εικόνα μας.
Το bmp είναι προέρχεται από τη λέξη BitMaP (bitmap) που μπορεί ήδη να έχουμε ακουστά και μπορείτε να τα ανοίξετε – δείτε με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας – προβολής εικόνας.
Τα αρχικά του προέρχονται από τις λέξεις Tagged Image File Format και μπορεί αλλιώς να το δείτε και σαν .tif αρχείο που είναι το ίδιο.
Σε αντίθεση με άλλες επεκτάσεις αρχείων εικόνας όπως πχ το jpg,gif,png,κλπ που είναι συμπιεσμένες μορφές εικόνας, το tiff αρχείο δεν έχει συμπίεση και κρατάει μέσα του όλη την πληροφορία.
Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα που προβάλλεται έχει πολύ καλή ποιότητα.
Ανοίγουν πλέον σχεδόν με οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, ακόμα και με τη ζωγραφική των windows.
Προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Portable Network Graphics και είναι ένας τύπος εικόνας που υποστηρίζει τη συμπίεση των δεδομένων (για να έχει μικρό μέγεθος σε kb) με ελάχιστη απώλεια ποιότητας.
Τα αρχεία png περιλαμβάνουν παλέτα χρωμάτων 24-bit που με απλά λόγια σημαίνει ότι οι εικόνες θα έχουν τεράστια γκάμα χρωμάτων με αποτέλεσμα να “μη χαλάει η ποιότητά τους”. Αντίστοιχα υπάρχει και παλέτα χρωμάτων 8-bit για εικόνες σε μόνο 256 χρώματα σε αυτόν τον τύπο εικόνας.
Επίσης, υποστηρίζει πολύ καλό transparency. Το transparency είναι μια ιδιότητα που κάνει το γραφικό να φαίνεται χωρίς background. Αυτό σημαίνει πρακτικά το εξής:
αν για παράδειγμα έχουμε μια μπάλα και θέλουμε να τη βάλουμε στην ιστοσελίδα μας, αν εφαρμόσουμε το transparency, τότε το γραφικό μας δεν θα έχει background και όπου το βάλουμε (πχ πάνω σε μία πολύχρωμη μπάρα), η μπάλα μας θα πάρει σαν background την πολύχρωμη μπάρα.
Τα μεγάλα πλεονεκτήματα των αρχείων png σε αντίθεση με τα gif, είναι η πολύ καλή απόδοση χρωμάτων και η πολύ καλή ποιότητα απόδοσης του transparency. Βέβαια τα gif παρόλα αυτά, έχουν και λίγες ακόμα ιδιότητες γι’ αυτό δεν αντικαταστάθηκαν πλήρως και είναι ακόμα “ζωντανά”.
Τα αρχικά του προέρχονται από τα αρχικά των λέξεων Graphics Interchange Format.
Τώρα, πιο αναλυτικά, ένα gif αρχείο εικόνας, υποστηρίζει μέχρι 256 χρώματα πράγμα το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, μιας και σε εικόνες με ιδιαίτερες απαιτήσεις χρώματος, δεν αποδίδει πολύ καλή ποιότητα εικόνας.
Στον αντίποδα όμως, αν η εικόνα μας δεν είναι πλούσια σε χρώματα, τότε είναι ότι πιο ιδανικό, μιας και συμπιέζει την εικόνα μας αρκετά, έχοντας σαν αποτέλεσμα ένα αρχείο εικόνας με πολύ μικρό σχετικά μέγεθος σε kb.
Επίσης, υποστηρίζει transparency. Το transparency είναι μια ιδιότητα που κάνει το γραφικό να φαίνεται χωρίς background. Αυτό σημαίνει πρακτικά το εξής:
αν για παράδειγμα έχουμε μια μπάλα και θέλουμε να τη βάλουμε στην ιστοσελίδα μας, αν εφαρμόσουμε το transparency, τότε το γραφικό μας δεν θα έχει background και όπου το βάλουμε (πχ πάνω σε μία πολύχρωμη μπάρα), η μπάλα μας θα πάρει σαν background την πολύχρωμη μπάρα.
Αν όμως το γραφικό μας έχει κάποιες σκιές, τότε το transparency δεν είναι ιδανικό στα αρχεία gif μιας και δεν αποτυπώνεται ιδιαίτερα καλά, σε σχέση με ένα αρχείο png.
Τέλος, τα αρχεία gif σε αντίθεση με τα png, υποστηρίζουν animation. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα τέτοιο αρχείο μπορούμε να έχουμε κίνηση, που μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα από μια σειρά τέτοιων αρχείων, με ενοποίηση μέσα σε ένα μόνο αρχείο.
Λεωφόρος Πεντέλης 96 & Μπακογιάννη 1,
Βριλήσσια
15235
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.